Annelies Rios-Casier

Ñuñoa, Chili, 1994
studeerde Vrije Beeldende Kunst aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Brugge en behaalde daarna haar Bachelor Schilderkunst aan Sint-Lucas Gent. Momenteel volgt ze een opleiding tot Conservator-Restaurator aan Universiteit Antwerpen.

In 2016 maakt Annelies een reeks schilderijen met bloeddoorlopen lichamen en een reeks met desolate landschappen, twee elementen die voor haar één geheel vormen. Als basis voor de lichamen gebruikte ze journalistiek beeldmateriaal uit conflictgebieden. Door de transformatie op doek vindt een verschuiving in betekenis plaats, wordt de gruwel verzacht en krijgen de beelden een universeel karakter. De landschapsschilderijen bevinden zich tussen het vormloze en het herkenbare, tussen fictie en realiteit. Ze ontstonden als een uitweg uit de zwaarmoedigheid die tot stand kwam bij het schilderen van de bloeddoorlopen lichamen.

"De landschappen zijn een soort desolate niet-plaatsen waar de leegte voor rust zorgt en de horizon voor eindeloosheid. Toch is er steeds een dreigend en vervreemdend aspect aanwezig."

Tijdens FRONT wordt haar werk getoond binnen het Dies Irae. De bevreemdende rust in de landschappen weerspiegelt de achterblijvende leegte na de destructie.