Judith Desmyttere

Brugge, 1994
studeerde af aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Brugge. In 2017 behaalde ze haar bachelor diploma Fotografie aan Sint-Lukas Brussel, waar ze momenteel een masteropleiding volgt.

Haar werk weerspiegelt een proces van bewustwording van zowel de wereld rondom als van zichzelf. Op langzame en bedachtzame wijze construeert ze intuïtieve in-situ constructies die uiteindelijk enkel in het fotografische beeld achterblijven, als een sculptuur die nooit bestaan heeft. Er ontstaat een frictie tussen de werkelijkheid die de camera capteert en het ontheemde dat het beeld reflecteert.

‘Mijn werk vormt een constante evenwichtsoefening. Ik tracht de kijker op wankele gronden te plaatsen, te dwingen richting een balans tussen evenwicht en val.’

Judith Desmyttere werkt analoog en drukt af op zilverhoudend bariet papier. Het technische van de camera en de traagheid van het procedé zijn karakteristiek voor haar methodiek.

De reeks Monads die tijdens FRONT te zien zal zijn, werd speciaal voor deze tentoonstelling gecreëerd en wordt gepresenteerd binnen het Dies Irae-hoofdstuk. Het werk speelt zich af op de grenzen van het hier en nu, tussen een tergende klaagzang en de stilte die de vernieling achterliet.