Merel Van De Casteele

Kortrijk, 1995
behaalde in 2017 haar master Vrije Kunsten in LUCA School of Arts te Gent, de stad waar ze woont en werkt. In 2017 werd ze geselecteerd om haar werk te presenteren op het Londen Design Festival.

Voor de beeldengroep Flock liet Merel zich inspireren door de complexiteit van natuurlijke elementen. De versteende vormen herinneren aan vitale organen die uit het lichaam werden losgescheurd, gebalsemd en als voorbereiding op het hiernamaals veilig werden opgebaard.
Deze gelaagdheid vindt zijn expressie in het gebruik van organische vormen en ruwe materialen als textiel, klei en gips.

‘Flock is the sculpture group which I take care of. When material becomes more than matter, I become a very loving mother.’

Er ontstaat een wisselwerking tussen het zichtbare en het onzichtbare waarbij de houten kisten een spel van verdoezelen en ontdekken in de hand werken. De sculpturen tonen een moment van opberging, een manier om het verscheurde terug één te maken.

Op FRONT toont Merel haar beeldengroep binnen het Dies Irae-hoofdstuk, de dag waarop God zijn laatste oordeel uitspreekt.