Nicolas Erauw

Sint-Niklaas, 1992
volgde houttechniek en studeerde later interieurvormgeving aan KASK Gent. In 2017 behaalde hij zijn Bachelordiploma in de afstudeerrichting meubel. In 2016 volgde hij stage bij Anton Alvarez in Stockholm.

De ontwerpen van Nicolas bevinden zich op de grens tussen het functionele en artistieke. Als moderne uitvinder geeft hij de controle bij de creatie uit handen aan de wetten van de technologie. De installatie TONK! is een machine geïnspireerd op antieke kaarsgiettechnieken die door een autonoom proces van tandwielen, kettingen en warmte-elementen sculpturen in paraffine tot stand brengt. Verder onderzoekt Nicolas de mogelijkheid om via de verloren-was-techniek bronzen sculpturen te verwezenlijken.

‘Wat mij vooral intrigeert zijn de onverwachte resultaten die tot stand komen door de combinatie van oude ambachten en hedendaagse technieken.’

Op FRONT wordt TONK! getoond binnen het Requiem Aeternam. In dit hoofdstuk smeken de gelovigen om eeuwige rust voor de doden. De overleden soldaten krijgen echter geen waardig afscheid, de doodsklokken blijven stil. De waxen sculpturen symboliseren een mechanische herdenking en herinneren aan overgebleven ruïnes na een bombardement, maar eveneens aan wezens in omarming en verzoening.