synArt

is een collectief van jonge kunstenaars dat opera als levende kunstvorm celebreert. SynArt bestaat uit Benjamien Lycke (componist), Mien Bogaert (librettist en regisseur), Jason Slabbynck (architect), Talitha De Decker (choreografe), Mithra Van Eenhooge (organist), Liener Van Hauwaert‎ (videomaker), Simon Decraene (percussie) en anderen.

MONU is een multimediaal oorlogsrequiem dat de ‘Groote Oorlog’ vanuit verschillende perspectieven belicht. Het werk raakt thema’s als nationalisme en industrialisatie aan en bevraagt daarnaast of creativiteit en vitaliteit noodzakelijkerwijze gelinkt zijn aan oorlogszuchtige gevoelens. Benjamien Lycke componeerde dit requiem voor groot koor, ensemble, orgel en solisten op een tekst van Mien Bogaert. De vorm en structuur van MONU ent zich op de klassieke vorm van de dodenmis gecombineerd met verschillende externe teksten waardoor een nieuwe kritische context ontstaat.

‘De klassieke Requiemtekst hebben we verrijkt met phrases uit andere teksten. Zo werden delen uit het bijbelse hoofdstuk Prediker geïntegreerd, maar ook uit de Odyssee van Homerus of redevoeringen van officieren. Door deze wisselwerking ontplooien zich nieuwe inhouden.’

Op FRONT toont het collectief het videowerk dat tot stand werd gebracht voor MONU. De video wordt begeleid met Lyckes originele muziek uit de voorstelling.