Aïda Gabriels + Tatu Rönkkö

Gent, 1993
studeerde af als theaterwetenschapper en is voornamelijk actief als performancemaker en dramaturg. Interdisciplinariteit is een uitgesproken eigenschap van haar werk. Zo is haar eerste voorstelling, Medeamaterial, een soundscape-opera voor sopraan, contrabas, drones en dans. In het verleden werkte ze voor De Munt en Holland Festival. Momenteel assisteert zij Wim Vandekeybus als huisdramaturg. Voor I AM THE ENEMY YOU KILLED, MY FRIEND werkt Aïda samen met de percussionist Tatu Rönkkö (Liima, Efterklang, David Moss), Nana Vaneessen (fotograaf en videokunstenaar) en de dansers Lieselot Vanderroost en Oihana Azpillaga.

Speciaal voor FRONT creëerde ze een sound- en landscape, gebaseerd op Wilfred Owens Strange Meeting, dat de ontmoeting tussen een Engelse en Duitse soldaat verbeeldt. Uit het oorlogsgedicht ontstaat een audiovisueel tafereel dat de verantwoording van het gevecht bevraagt. Ten tonele manoeuvreert een kwartet dat gewillig de schuld op zich neemt maar ook ongegeneerd toeschouwers meesleept in schuld en boete.

CONCEPT: Aïda Gabriëls / MUSIC: Tatu Rönkkö / LIVE VIDEO: Nana Vaneessen / CREATED WITH AND PERFORMED BY: Lieselot Vanderroost + Oihana Azpillaga / DRAMATURGY: Tessa Vannieuwenhuyze + Krystian Lada / COPRODUCTION: The Airport Society

© Wim Vandekeybus